09/05/24

"Україна і її майбутнє в Європі"

 9 травня Україна разом з Європейським Союзом відзначає на державному рівні День Європи. В цей день ми згадуємо про історію європейської інтеграції та, як народи, що свого часу ворогували, зуміли об’єднатися заради спільного майбутнього. Наша держава також подала заявку на вступ до ЄС в лютому минулого року. Нині країни, які входять до ЄС, допомагають і підтримують Україну в ці важкі часи, за що ми щиро вдячні їм.

Бібліотека-філія №4 також відзначає День Європи і пропонує переглянути відеоролик "Закохайтесь в Чехію — відкриваємо її літературну спадщину", бо Чехія є членом ЄС.

А чеську літературу називають однією із найглибших у Європі. У багатьох книгах чеських письменників можна помітити змішані стилі й різну культуру мовлення. Чеські письменники є всюди: в США, Німеччині, Франції, Австрії та в багатьох інших країнах. Та від цього їх твори стали тільки цікавішими і ви в цьому переконаєтесь. Приємного перегляду. Дякуємо за увагу.

Краєзнавчий зріз «В Європу з Україною в серці»

 Географічно, історично та ціннісно Україна є невід’ємною частиною Європи. 

Для того, щоб нагадати нашим читачам – членам групи ІБІС (інтелектуальна бібліотечна ігрова студія) про важливість єднання та порозуміння, які є основними принципами існування Європейського Союзу, бібліотекарі Тетяна Паніна і Лариса Решетняк підготували виставку «Відкрий для себе Європу!»

Діти здійснили віртуальну подорож «Мандруємо Європою без кордонів», користуючись новою книгою одеської письменниці Олени Карачевської, залюбки відповідали на питання вікторини, пограли в ігри «Хто першим знайде всі столиці європейських країн» та «Відгадай чий прапор».

В подорож літературними епохами і країнами

 Щороку у травні Україна відзначає ДЕНЬ ЄВРОПИ. Для українців це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура. Європейські країни - багатогранні. Вони дали світу величезну кількість відомих діячів - вчених, музикантів, художників, скульпторів, співаків, письменників.

З нагоди святкування Дня Європи в Україні дитяча бібліотека 22 пропонує читачам книжкову виставку "Літературна Франція", на якій представлені художні твори письменників однієї з країн-засновниць Європейського Союзу.

Французька література - одна з найбагатших літератур світу. Імена Рабле, Мольєра Вальтера, Дідро, Бальзака, Флобера, Мопассана, Жуля Верна, Антуана де Сент-Екзюпері та інших прославлених французьких письменників вже давно визнані світовою спільнотою.

Шановні користувачі, пориньте в багатогранний художній світ творів французьких авторів разом з героями романів Віктора Гюго, Олександра Дюма, Жуля Верна в чудовому українському перекладі, бо це справжні шедеври літератури!

Світ схожий на книгу, і той, хто знає тільки свою країну, пройшов у ній тільки першу сторінку.

Ф. Монброн

Подорож до Франції

 Франція – країна з величезною історією, романтичними місцями та високою модою.

Напередодні Дня Європи в Україні дитяча бібліотека №22 пропонує читачам  подорож до цієї прекрасної та найбільш відвідуваної країни у світі.

Естафетне читання і творчість

 Доведено, що діти, які переживають війну, страждають від стресу, депресій, тривожності, закриваються в собі, обирають добровільну соціальну ізоляцію.

І тому зараз особливо прагнуть підтримки. Хочуть відчувати, що хтось поруч, може дати пораду, похвалити, коли щось вдалося. Їм дуже важливе живе спілкування, взаємодія, прямий контакт.

Дитяча бібліотека № 10 пропонує своїм користувачам таке спілкування у затишній атмосфері. Читання вголос: це заняття дає відчуття захищеності та спокою. Краще читати книжку з цікавим, а головне «мирним» сюжетом.

Завідувач відділу Ірина Юзік представила читачам  книжку «Три коти – одне бажання» турецької письменниці Сари Шахінканат та ілюстраторки Айше Інан  і запропонувала естафетне читання вголос.  Дітям сподобалась така форма читання. Було  неочікувано та весело, адже книга нова і ніхто не знав її сюжету. І ось, нарешті, разом із котиками Питті, Патті та Пуссом діти дочекались летючої зірки, яка здійснює бажання.

А учасникам студії «Кружало творчості» знадобились лише голки, нитки й трішки фантазії, щоб зробити своїх власних кошенят із сюрпризом усередині.

Дякуємо волонтеру організації Товариства Червоного Хреста Пересипського району Світлані Панасенко за співпрацю!

 

08/05/24

Марафон мистецтв

 7 травня у бібліотеці-філії №40 пройшло по-справжньому європейське одеське свято. Марафон мистецтв, присвячений Дню Європи було представлено у вигляді виступів творчих колективів, виконання європейських мелодій та пісень, театральних мініатюр, виступ членів національної спілки письменників України, декламації віршів європейських авторів, танцювальних номерів. А також відбулось нагородження учасників фестивалю-конкурсу "Європейська Одеса".

Щиро дякуємо всім учасникам та глядачам, які долучились до цієї події!

День пам'яті та примирення

 В середу 8 травня 2024 року Україна разом Європою відзначає День пам'яті та примирення, присвячений вшануванню пам'яті загиблих у Другій Світовій війні, а також перемозі над нацистською Німеччиною та її союзниками. У війні за приблизними оцінками загинуло від 5 до 8 мільйонів українців, а майже 700 міст було зруйновано.

2024 року Україна зустріла День пам'яті під час іншої повномасштабної війни. Відзначаючи 79-ті роковини закінчення Другої світової війни, ми віримо, що в календарях незабаром з'явиться День перемоги над Росією.

Бібліотекарі філії 48 відвідали ДНЗ 88, де розповіли діткам про цей особливий період життя України, а малеча намалювала мапу нашої держави - як ознаку мужності та Перемоги.

Чекаємо Вас разом з батьками в бібліотеці 48, за адресою вул. Балківська 36/6.

Зустріч з психологом Любов’ю Тарасівною Тараненко

 07.05.2024р. у бібліотеці №39 пройшла цікава зустріч з психологом Любов’ю Тарасівною Тараненко.

Дитячий вік найсприятливіший аби дізнаватися та засвоювати щось нове. Допомагаємо дитині розвиватись через творчість, саморозвиток та спілкування з однолітками. Разом легше виражати свої емоції та почуття за допомогою різних творчих вправ.

Малюємо настрій, фантазуємо, ділимось враженнями та створюємо свій позитивний світ.

Приєднуйтеся до нас дорослі й малі та приводьте своїх друзів. Буде цікаво та весело.

Чекаємо усіх охочих.  

 

Розмальовуйте - на здоров’я!

 До Дня  розмальовки  в бібліотеці-філії №24 відбувся захід в творчій майстерні із розмальовування героїв улюблених казок.

6 травня відзначається веселе свято - День розмальовок. 

Це прості книжечки – прекрасний спосіб самовираження, дозвілля та зняття стресу.

Розмальовка – корисна і цікава розвага не тільки для дітей, а й для дорослих.

Різновидів розмальовок багато, але ми виділили п’ять основних видів.

·        Розмальовки по контуру бувають із завданнями, наклейками,

·        цифрами, великих форматів

·        Пальчикові розмальовки

·        Водні розмальовки

·        3D – розмальовки

·        Розмальовки – анти стрес

Розвивальна розмальовка «Герої казок» пробудила у наших читачів  жвавий інтерес  згадати відомі  казки.

З задоволенням  учні 2, 3 класів гімназії 110  зачитали уривки відомих казок:

·        Шарль Перро «Червона шапочка», «Попелюшка»

·        Ганс Крістіан Андерсен «Русалонька»

та втілили свої враження від прочитаних уривків улюблених книг.

Вивчай Європу – змінюй світ

 Днем народження Європейського Союзу вважається 9 травня. Саме у цей день міністр закордонних справ Франції Робер Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи – ключ до миру та добробуту на континенті. День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Щоб відзначити день Європи, в бібліотеці №21 було проведено кілька  заходів. До уваги наших читачів була представлена книжкова виставка «ЄС – на книжковій  полиці», де була представлена література європейських країн. На круїз без віз був запрошений 7-А клас ліцею №81, разом з дитячою письменницею Інною Іщук та за  її новою книгою, яку вона написала  разом з Оленою Карачевською «Мандрівка Європою» вирушили у віртуальну подорож. Учні по опису країни повинні були відгадати про яку країну іде мова, та показували її на карті. Пригадували національні страви та візитівки цієї країни.

Учні були активними, позитивними, тому час промайнув дуже швидко.